Propositional Evaluation & Outcomes Assurance by Andrew Hawkins is licensed under CC BY 4.0

top of page

Propositional Evalua Group

Public·12 members

Paradajz Juha S Bosiljkom


LINK ::: https://urllie.com/2tlZWL





kukuruzni skrob, sušeno povrće 26% (paradajz u prahu 25%, cvekla u prahu), pšenično brašno, šećer, so 10,3%, začini 3,3% (crni luk u prahu, bosiljak 0,9%, beli/bijeli luk u prahu, mlevena začinska paprika, peršun list), palmina mast, suncokretovo ulje, glukozni sirup, hidrolizat sojinih proteina, ekstrakt kvasca, arome, kiselina (limunska kiselina), prirodna aroma paprike. Može da sadrži mleko, jaja i celer.


Paradajz juha je svjetski poznata juha, a navodno dolazi iz Španjolske. Izuzetno je popularna u Hrvatskoj i kuha se na puno načina. Meni se paradajz juha uvijek najviše sviđalau verziji s taranom, a volim dodati i stapku celera te bosiljak.


Za početak, isjeckajte luk i češnjak te ih propržite na ulju. Dodajte svježi i mljeveni paradajz. Važno je naglasiti da svježi paradajz isjeckate na komadiće. Pričekajte da prokuha, a zatim dodajte leću. Promiješajte i dodajte vodu. Začinite s prstohvatom soli, biberom i čajnom kašikom bosiljka.


Kada juha zakipi ostavite je krčkati na srednje laganom plamenu dodatnih 20 minuta. Zatim je usitnite u kremastu smjesu uz pomoć štapnog miksera ili s prebacivanjem u električnu sjeckalicu/blender.


U šerpu sa debljim dnom ubacite paradajz pire, rendanu šargarepu i crni luk, dodajte začine i nalijte bujon. Poklopite i kuvajte na nižoj temperaturi oko 45 minuta. Pola sata pre kraja kuvanja zagrejte maslac i ulje, dodajte brašno, mešajte pet minuta, pa dodajte kašiku vruće čorbe, promešajte i umešajte u čorbu, kao i parmezan i mleko. Kuvajte još pola sata i poslužite.


U skoro svakom nacionalna kuhinja imaju svoje paradajz čorba od svježeg paradajza, recepti za ovo jelo su prilično raznoliki. Možete napraviti klasičan španski gaspačo ili napraviti krepku gulaš supu od paradajza sa mesom i povrćem. Paradajz supa može biti ljuta, kuvana sa dosta začina, ili mekana, prelivena kajmakom.


Za pripremu paradajz supe preporučljivo je odabrati mesnati paradajz sa zašećerenom pulpom. Prije nego počnete kuhati, morate skinuti kožu s njih. Da biste to olakšali, potrebno je da na vrhu svakog ploda napravite plitak ukršteni rez, a paradajz uronite u kipuću vodu na bukvalno nekoliko minuta. Zatim morate izvaditi paradajz i staviti ih u hladnu vodu. Nakon takve obrade koža se vrlo lako uklanja.


Osim toga, ne škodi uklanjanje sjemenki, to se radi u procesu rezanja paradajza. Ako planirate da napravite pire supu, onda pelate izrendajte ili umutite u blenderu, a zatim dodatno procedite kroz sito da uklonite semenke.


Uz najviše se slaže paradajz različiti proizvodi, tako da možete bezbedno dodati u paradajz supu razno povrće, žitarice, sir. Po želji možete koristiti mesne proizvode, kuvana piletina, škampi ili kuhana riba.


Zanimljivosti: Južna Amerika je domovina paradajza. Asteci su počeli da uzgajaju ovu povrtnu kulturu još u 8. veku nove ere. A plodovi su u Evropu došli samo zahvaljujući ekspedicijama Kolumba. A pre toga, čuveni španski gaspačo i druga jela koja savremeni ljudi ne mogu zamisliti bez paradajza pripremali su se bez dodavanja paradajza.


Paradajzu očistite kožu i narežite na kockice. Crveni luk, šargarepa, peteljke celera iseći na prilično velike komade. Svo povrće stavimo u šerpu, prelijemo vodom tako da povrće jedva bude prekriveno tekućinom. Pustite da proključa, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša. Na kraju dinstanja dodajte so, začine, paradajz pastu.


Širili smo se ulje od belog luka iseckanog paradajza i dinstajte petnaestak minuta. Zatim ulijte oko pola litre vode, prokuhajte. Narežite ciabattu na srednje komade, stavite hljeb u supu i zajedno kuhajte posolite i pobiberite. Potrebno je da kuvate dok hleb ne proključa i supa ne bude skoro homogena. Ostavite juhu da odstoji oko četvrt sata, sipajte u činije, ukrasite bosiljkom i poslužite.


Za ljubitelje začinjene hrane nudimo da skuvaju ovu ukusnu paradajz supu, koja se dobro upija i zagrijava tijelo. Paradajz supa dobija pikantan ukus zbog ađike i začina. Supa se priprema sa krompirom i pirinčem, pa ispada izdašna.


Ne tako




https://www.keys2140.com/group/mysite-200-group/discussion/2e8f74bc-fef1-426c-b05d-14e4af836049

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page